”Szkolenie dla intendentów placówek oświatowych z uwzględnieniem zmiany w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia.” Szkolenie przeznaczone dla: Dyrektorów, kierowników stołówek, intendentów, kucharek placówek oświatowych.
Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z zasadami racjonalnego odżywiania dzieci w zakładach żywienia zbiorowego zgodnie z aktualnymi rekomendacjami IŻŻ, czyli co należy wiedzieć, aby przystąpić do układania i realizacji jadłospisów
PROGRAM SZKOLENIA
- Zadania pracowników żywienia zbiorowego w świetle obowiązującego prawa. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego.
- Normy żywienia dzieci w wieku 1-3 lat, wieku przedszkolnym, szkolnym i młodzieży według najnowszych wytycznych
- Piramida zdrowego żywienia Instytutu Żywności i Żywienia w 10 zasadach
- Wpływ odżywiania na zdrowie – choroby związane z nieprawidłowym żywieniem
- Składniki pokarmowe, ich znaczenie w żywieniu.
- Jak kształtować zdrowe nawyki żywieniowe. Nowe trendy, nowe oczekiwania. Jakość żywienia od 1 września 2016 r.
- Grupy środków spożywczych i wymagania jakie muszą spełniać w świetle obowiązującego prawa
- Zmiany w sposobie przygotowywania jadłospisów, receptur i obowiązek udostępniania pełnej informacji na temat wytwarzanych posiłków
- Zasady układania jadłospisów, rozkład posiłków w ciągu dnia, zasady zamiany produktów spożywczych. Zamian produktów niezdrowych na zalecane. Podział na grupy.
- Obliczenie wartości odżywczej produktu, potrawy oraz całego posiłku. Przykładowy jadłospis, wartość odżywcza posiłku i ocena teoretyczna.
- Funkcjonowanie sklepiku - możliwe formy działalności. Produkty rekomendowane i nierekomendowane do sprzedaży.
- Grupy środków spożywczych i wymagania jakie muszą spełniać produkty spożywcze do przygotowania potrawy w celu sprzedaży w sklepiku szkolnym w świetle obowiązującego prawa
- Metody oceny jadłospisów do wykorzystania w ramach kontroli wewnętrznej w placówce.
Ćwiczenia:
- Rozkład posiłków w ciągu dnia, zasady zamiany produktów spożywczych.
- Obliczenie wartości odżywczej produktu, potrawy oraz całego posiłku.
- Opracowanie przykładowego jadłospisu, wartość odżywcza posiłku i ocena ilościowa.
- Opracowanie listy produktów , które można sprzedawać w sklepach znajdujących się na terenie jednostki oświatowej.
- Analiza produktów i dań, które można przygotować w szkolnych stołówkach zgodnie z wymogami rozporządzenia